Jedzonko chipsem się toczy, czyli niezwykłe połączenia, które zdobędą wasze kubki smakowe!

Miłośnicy dobrego smaku! Przygotujcie się na kulinarne doświadczenie, jakiego jeszcze nie przeżyliście! Dziś zabieramy was w podróż po świecie chipsów Lay's i ich najlepszych towarzyszy. A czasami dań, w których to chipsy będą wyśmienitym dodatkiem. Gotowi? Startujemy!

autor: Marcin Marciniuk
21.11.2023
Lay's zielona cebulka, czyli najlepsze zaczyna się w babcinym ogródku

To smak natury, świeżości i nostalgii. Bo komu nie kojarzy się z odwiedzinami u babci na wsi i najpyszniejszymi na świecie warzywkami prosto z przydomowego ogródka? Jak go jeszcze podkreślić? Oto nasze propozycje:

Kanapka babci klasyczna: Sięgnijcie po kawałek wiejskiego chleba, posmarujcie go masłem, dodajcie cienkie plasterki ogórka, ulubiony ser i posypcie całość pokruszonymi Lay'sami zielona cebulka. To połączenie przeniesie was wprost w najcieplejsze objęcia wspomnień o wakacjach u babci!

Sałatka zielone cebulki i ogórki: Pokrójcie cienko ogórka i rzodkiewkę, połączcie je z jogurtem naturalnym, dodajcie sól i pieprz, a na wierzchu posypcie rozdrobnionymi chipsami Lay's zielona cebulka. To świeże danie idealne na gorące dni.

Orientalne smaki: Chipsy Lay's zielona cebulka podawane z hummusem, marynowanymi oliwkami i kawałkami sera feta. To połączenie smaków, które przeniesie was w orientalne klimaty.

Pierogi z zieloną cebulką: Gotowane pierogi posypane chipsami Lay's zielona cebulka i podane z kwaśną śmietaną… To połączenie może odmienić myślenie o tradycyjnej polskiej kuchni.

Sałatka z jajkiem i cebulką: Ugotowane na twardo jajko, pokrojone w kostkę, cienko pokrojona cebulka, szczypiorek, majonez i chipsy Lay's zielona cebulka. To sałatka, która zaskoczy was wyjątkowym smakiem.

chipsy będą interesującym dodatkiem do różnych dań, dodając im charakteru i oryginalności

chipsy, dzięki swojej chrupkości, mogą dodać ciekawej tekstury do dań

chipsy jako składnik potraw zachęcają do kreatywności i eksperymentowania w kuchni, pozwalając na tworzenie nowych, niekonwencjonalnych połączeń

Lay's solone: klasyka, która mówi sama za siebie

Lay's solone to klasyka, w której jakość najlepszych ziemniaków broni się sama. Wprawdzie nie wymaga wielu dodatków, ale możemy ją podkręcić o kilka stopni. Oto nasze sugestie:

Klasyczna kanapka w wersji crunchy: Kromka świeżutkiego chleba, cienkie plasterki szynki i sera, pomidor malinowy, liście sałaty i… Lay's solone. Prostota i wyborny smak z mocnym chrupnięciem!

Chipsowe grzanki: Posmarujcie kromki chleba masłem czosnkowym, posypcie kawałkami Lay's solone i podgrzejcie w piekarniku. Doskonała przekąska na imprezy.

Chipsy solone z sosem guacamole: Tradycyjne guacamole z awokado, pomidorem, cebulą i limonką, podawane z Lay's solonymi będzie idealne na letnie spotkania.

Ziemniaki w sosie cebulowym: Gotowane ziemniaki pokrojone w plastry z sosem cebulowym i posypane Lay's solonymi. To danie obiadowe, które zaskoczy prostotą, szybkością przygotowania i przede wszystkim smakiem.

Chipsy w kanapce z kurczakiem: Plastry pieczonego kurczaka, plasterki ogórka i Lay's solone na chrupiącej bagietce. Idealna kanapka na piknik.

Chipsy w koktajlu marynarza: Marynarska sałatka z tuńczykiem, kukurydzą, jajkiem, majonezem i Lay's solone. To pyszna opcja na lekki obiad.

Lay's paprykowe: z pazurem, ale nie nazbyt pikantnie

Lay's paprykowe to chipsy o dla osób, które lubią wyraziste, charakterne smaki, jednak bez zbyt wysokiego poziomy ostrości. Co można z nimi zakombinować w kuchni?

Chipsy paprykowe z sosem salsa: Lay's paprykowe podawane z pikantnym sosem salsa i plasterkami awokado. Doskonałe na wieczorne przekąski przy filmie.

Taco chips: Podsmażone mięso mielone z przyprawami, cebulą, papryką i czosnkiem, podane z Lay's paprykowymi jako chipsy do maczania. To prawdziwe taco w wersji przekąski.

Paprykowy burger: Klasyczny burger z dodatkiem papryki w różnych kolorach i Lay's paprykowe. To smakowa eksplozja w ustach!

Orientalne smaki: Próbowaliście Lay's paprykowych podawanych z hummusem? To połączenie smaków zaskoczy was egzotyką.

Chipsy na grillu: Lay's paprykowe podawane z grillowanym kurczakiem, pieczarkami i cebulą na ciepło oraz sosem BBQ. Brzmi jak plan!

Pikantna sałatka z papryką: Cienkie paski czerwonej i żółtej papryki, cebula, kukurydza, oliwki i Lay's paprykowe, podane z dressingiem na bazie jogurtu. To sałatka, która wywoła aplauz.

Jedzonko chipsem się toczy, a nasza lista to tylko zamoczenie palców w morzu możliwości. Nic was nie ogranicza! Bawcie się, eksperymentujcie, próbujcie. Idziemy o zakład, że niejednokrotnie zaskoczycie własne kubki smakowe. Pamiętajcie – chipsy Lay's to nie tylko przekąska prosto z paczki. Mogą być biletem do prawdziwej kulinarnej przygody.

autor: Marcin Marciniuk
21.11.2023

Dla Ciebie: PAN ZIEMNIAK! Prawdziwy bohater nie nosi obierek

"Zjedz mięsko, zostaw ziemniaczki" – ten wypowiadany przez polskie babcie klasyk mówi wszystko o tym, jakie jest nasze podejście do ziemniaka. Na dodatek zdanie to zakorzenia w kolejnych pokoleniach niesłuszną i nieuzasadnioną pogardę do tego warzywa. Tymczasem ziemniak pojawił się u nas za sprawą samego Jana III Sobieskiego. Jak to w końcu więc jest z tymi ziemniakami?

autor: Wojciech Grzesiak
21.11.2023

Ziemniak trafił do Europy w XVI w. po podbiciu przez Hiszpanów Imperium Inków i od razu budził na naszym kontynencie mieszane uczucia. Z jednej strony większość osób bała się go jeść, ponieważ uważano, że może powodować groźne choroby. Jednocześnie doceniono jego… urodę, więc przez chwilę służył jako roślina ozdobna. Tymczasem w Andach uprawiano go już 7 tys. lat temu i do dzisiaj w Peru traktuje się ziemniaki z szacunkiem. Uprawia się tam ponad 3,8 tys. odmian ziemniaka, a rdzenni mieszkańcy tych rejonów twierdzą, że odpowiednio użyty może być lekiem na różne choroby.

Ziemniaczana odsiecz

Co łączy ziemniaki, ich przybycie do Polski i bitwę pod Wiedniem z 1683 r.? Otóż bardzo wiele. Według jednych podań Jan III Sobieski otrzymał od cesarza Leopolda I worek ziemniaków w zamian za udaną obronę Wiednia przed Turkami. Inni twierdzą, że ziemniaki zostały znalezione pośród łupów zebranych przez Polaków na polu bitwy. Nazwa rośliny wzięła się oczywiście od tego, że trzeba ją wykopywać z ziemi.

100 twarzy ziemniaka

Pomimo początkowych uprzedzeń, jak wynika z danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w samym tylko 2020 r. przeciętny Polak zjadł 88 kg ziemniaków. W Wielkopolsce zjecie pyry, górale zaserwują wam grule, a na Śląsku podaje się kartofle. W naszym kraju hoduje się obecnie ok. 100 odmian ziemniaka. Za najsmaczniejsze odmiany uznaje się Welox, Irys, Irga, Denar, Flaming i Wineta.

Ziemniak na polskim talerzu musi być kruchy, a tymczasem na zachodzie i w krajach basenu Morza Śródziemnego preferowane są twardsze odmiany. Dlatego nie zdziwcie się, kiedy w Niemczech zamówicie słynne Kartoffelsalat, a we Włoszech sałatkę z ośmiornicą, bo miękko nie będzie.

Jakie potrawy z użyciem ziemniaka są najpopularniejsze w Polsce? W Poznaniu koniecznie zjedzcie pyry z gzikiem albo plyndze z gulaszem. Będąc na Podlasiu, trzeba poznać kołduny, kiszkę ziemniaczaną i cepeliny. Na Śląsku oczywiście rządzą kultowe kluski podawane w towarzystwie rolady i modrej kapusty. Mazowsze stoi pyzami z mięsem. Pyzy znajdziecie również na Kaszubach. W Krakowie królują kugel kartoflany, pasztet z ziemniaków i ziemniaczany sernik.

Doktor ziemniak

W 1983 r. Krystyna Prońko śpiewała "Jesteś lekiem na całe zło". Czy tę piosenkę można dedykować ziemniakowi? Okazuje się, że tak, a wierzenia obecnych mieszkańców Peru i dawnych Inków nie są wyssane z palca. Tak oto papka z surowego ziemniaka może pomóc w łagodzeniu stanów zapalnych stawów i skóry. Sok z surowych ziemniaków sprawdzi się, jeśli macie nadkwasotę lub wrzody żołądka i dwunastnicy.

Może też sprawdzić się jako tonik. Jego nawilżające i oczyszczające działanie hamuje proces starzenia się skóry. Wreszcie ziemniaki są źródłem błonnika, który zapewnia dłuższe uczucie sytości, a więc powinni po nie sięgać walczący z nadmiarem kilogramów. Jak widać, kartofle są niepozorne, ale zdrowe, choć oczywiście nie zastąpią wizyty u lekarza lub specjalisty.

Znajdź to, co kochasz… i zjedz to ze smakiem!

Najdoskonalsza forma ziemniaka? Bez dwóch zdań – CHIPS!

Chrupiące, doprawione, jedyne godne naszych podniebień!

Ziemniak w rytmie pop

Pokrojone w kształt słupków i smażone w głębokim tłuszczu ziemniaki, czy cienkie, osuszone plastry, zazwyczaj usmażone w głębokim tłuszczu, a później okraszone mieszanką przypraw i aromatów to oczywiście frytki i chipsy. Te pierwsze towarzyszą nam przede wszystkim podczas obiadu na mieście, a te drugie – kiedy zapraszamy przyjaciół na wspólne oglądanie meczu lub filmu.

Chipsy i frytki łączy z ziemniakiem jeszcze to, że nie mają łatwego życia. Choć można mieć o nich gorsze zdanie, to chipsy są źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów, błonnika, żelaza, witaminy A, C oraz E. Spożywane z umiarem i przyrządzane z wysokiej jakości składników mogą przynieść wam wiele smacznej radości, a także są doskonałym pretekstem do spotkań z przyjaciółmi i rodziną.

autor: Wojciech Grzesiak
21.11.2023

Głodnemu ziemniak na myśli!

Ziemniak – towarzysz naszych kulinarnych przygód od wieków. Jednak czy zastanawialiście się kiedyś, jak wydobyć z niego ukryte bogactwo smaku? Zagłębimy się w tajniki przygotowywania tego na pozór prostego, ale w gruncie (nomen omen) rzeczy niesamowitego warzywa. Od ogniskowych doświadczeń po pyszne chipsy Lay’s – przygotujcie się na kulinarne wrażenia!

autor: Justyna Nowaczek
21.11.2023

Zacznijmy od podstaw. Ziemniak, ten skromny bulwiasty przyjaciel, ma w sobie potencjał, który czeka na odkrycie. Aby go wydobyć, musimy zacząć od podstaw.

Ziemniaczana nostalgia. Czy ktoś pamięta smak babcinych ziemniaków duszonych na maśle i posypanych świeżym koperkiem? To jedno z dań, które kojarzy się z domem i rodziną, a ich smaku nie da się podrobić.

Pieczenie w ognisku to prawdziwa klasyka. Dym i ogniste płomienie dodają niepowtarzalnego aromatu i smaku. Oczywiście musisz być gotowy na ryzyko ewentualnego wybuchu ziemniaka, ale warto je podjąć!

Smakowy skok na bungee. Nie, nie mówimy o ziemniaku wykonującym akrobacje na linie. Chodzi nam o smakowy skok z dodatkami. Ziemniak jest elastyczny i chętnie skacze w morską sól, pikantne chilli czy do roztopionego sera.

Magiczna solna kąpiel jest jak spa w luksusowym kurorcie. Namocz ziemniaki w soli, a potem usmaż na złoty kolor. Muszą być chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Prawdziwy raj dla smakoszy!

Ziemniaki Lay’s – czy to magia?

Co jednak z tymi, którzy nie chcą spędzać godzin nad ogniskiem ani majstrować przy przyprawach? Oto rozwiązanie: ziemniaki Lay’s! To prawdziwa magia smaku zamknięta w każdym chrupiącym chipsie.

Nie trzeba już obierać, kroić ani smażyć. Lay’s zrobiło to za nas. Wystarczy sięgnąć po torebkę chipsów, otworzyć ją i zanurzyć się w krainę intensywnego smaku.

Kombinacja alpejska

Gdy chcemy zaszaleć, chipsy możemy potraktować jako podstawę do dalszych smakowitych podbojów. Przykłady? Służymy!

Chipsy z guacamole. Połączenie chrupiących chipsów z kremowym guacamole to strzał w dziesiątkę. Idealne na imprezy lub relaks na kanapie.

Chipsy na kanapce. Połóż kilka chipsów na kanapce z wędliną lub twarożkiem. Dodadzą chrupkości i smaku każdemu kęsowi.

Chipsy na grillu. Czyżbyśmy sugerowali smażone już ziemniaki zgrillować? Dlaczego nie?! Wrzuć kilka chipsów na ruszt i zobacz, jak nabierają jeszcze bardziej intensywnego smaku i zaskakującego aromatu. Będą świetnym dodatkiem do mięs i sałatek.

Chipsy jako panierka. To naprawdę działa! Rozkrusz ulubione chipsy na małe kawałki i użyj ich jako panierki do kurczaka lub ryby. To prawdziwa bomba chrupkości i smaku.

Ziemniak to prawdziwa gwiazda w świecie kulinariów. Możemy go przyrządzać na tysiące sposobów i tysiące razy zostaniemy zaskoczeni. Trzeba tylko podejść do tematu z otwartą głową! Od tradycyjnych dań, przez eksperymenty kulinarne, po chrupiące chipsy Lay’s – ziemniak jest wszechstronny. Niech ta podróż po smaku stanie się inspiracją do kulinarnych eksperymentów. Smacznego!

autor: Justyna Nowaczek
21.11.2023